четвер, 7 лютого 2019 р.

Умови необхідні для проростання насіння



УКРАЇНА
НОВОСЕЛИЦЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
НВК «БОЯНСЬКА ГІМНАЗІЯ»








Районний конкурс
експериментально-дослідницьких робіт
з природознавства «Юний дослідник»
Номінація «Рослини навколо нас»





       Умови  необхідні для проростання насіння







Виконавець:
Лерку Марінела Василівна,
 учениця 4 класу
НВК «Боянська гімназія»

Керівник:
Кирнац Олена Іванівна,
                                                                                        вчитель початкових класів 



2013




Зміст

Вступ
……………………………………………………………………………... 3
I. Теоретична частина:
   1.1 Рослина квасоля…
…………………………………………………………. 5
   1.2 Вплив світла, тепла і води на ріст і розвиток рослини…
………………...6  
         1.2.1 Для чого потрібен світло рослинам?
...................................................6
         1.2.2 Для чого потрібно тепло рослинам?
....................................................7
         1.2.3 Для чого потрібна вода рослинам?
......................................................7
II. Практична частина:
   2.1 Методики досліджень
.……………………………………………………...8  
         2.1.1 Вплив стану насіння на проростання…
……………………………..8
         2.1.2 Вплив температури ґрунту на швидкість проростання рослини…
..8
         2.1.3 Вплив світла на ріст рослини…
……………………………………...8
         2.1.4 Вплив води на ріст рослини…
……………………………………….9
         2.1.5 Вплив добрив на ріст рослини…
…………………………………….9
   2.2 Результати досліджень:
         2.2.1 Вплив стану насіння на пророщування…
…………………………...9
         2.2.2 Вплив температури ґрунту на швидкість проростання рослини…
10
         2.2.3 Вплив світла на ріст рослини…
…………………………………….10
         2.2.4 Вплив води на ріст рослини…
……………………………………...11
         2.2.5 Вплив добрив на ріст рослин…
……………………………………..11
Висновок
…………………………………………………………………………12
Список літератури
……………………………………………………………...13

                                                            Вступ
       Вирощування рослин з насіння - дуже захоплюючий процес. Спостереження за всіма фазами розвитку рослини від проростання насінини до появи перших квітів або плодів - чари природи в дії. Потрібно багато часу і терпіння, перш ніж виросте повноцінне рослина.
      Зростання рослини зазвичай починається з проростання самого важливого органу розмноження - насіння. Насіння - особлива багатоклітинна структура складної будови, що служить для розмноження і розселення насінних рослин і містить зародок.
Для проростання насіння необхідно наявність вологи, кисню і сприятливих умов. У природі зустрічаються рослини, що вимагають додаткових умов для проростання насіння. Наприклад, вплив світла на проростання насіння буває досить значним. Існують рослини, насіння яких легко проростають на світлі, до них відноситься морква, мятлик луговий. Інші ж рослини, наприклад, тютюн, для посиленого проростання насіння вимагають дуже короткочасного світлового подразнення, необхідного для порушення спокою насіння. Прорости і дати початок новій рослині здатні тільки насіння з живим зародком. Насіння з загиблими зародками втрачає схожість.
       Так виникла тема нашого дослідження - «Умови, необхідні для проростання насіння».
       Метою представленої нами дослідної роботи є розгляд впливу зовнішніх факторів на пророщування насіння квасолі.
       Досліджуючи умови проростання насіння квасолі, вивчаючи вплив різних чинників на даний процес, ми ставили перед собою наступні завдання:
1. Зібрати інформацію про рослину квасолі                      .
2. Виділити основні умови, що впливають на пророщування насіння.
3. На практиці встановити, як впливає на пророщування насіння наявність або відсутність світла, вологи і тепла.
       Ми висунули гіпотезу: припустимо, що для проростання квасолі необхідне світло, тепло і волога.
       Об'єктом дослідження стали насіння квасолі.
Дослідницька робота розділяється на дві частини: теоретичну та практичну. У теоретичній частині ми вивчили питання пророщування насіння і обробили необхідну інформацію. У практичній частині використовували дослідно-експериментальні методи дослідження, за результатами яких нами були зроблені відповідні висновки.
Практичне застосування даної роботи можливо на уроках природознавства, біології , при роботі на пришкільній ділянці.


I. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА
1.1 Рослина квасоля
       Квасоля - рослина сімейства бобових; розрізняють форми кучеряве і кущові. Листя трійчастого, зелені різних відтінків. Квітконоси з 2-8 попарно розташованими квітками, від білої до темно-пурпурового забарвлення. Боби квасолі мають довжину 8-25 см. Забарвлення незрілого боба в основному зелена або жовта. Насіння відрізняються за формою, забарвленням і розмірами. У кращих овочевих цукрових сортів пергаментний шар на внутрішній стороні стулок і волокно в швах бобів зовсім відсутні, що дозволяє вживати їх незрілими в стадії лопаток.
       Найбільш поширена квасоля звичайна, центром походження якої є Південна і Центральна Америка. Вирощується майже у всіх землеробських країнах світу. У нас посіви квасолі зосереджені в основному в центральних і південних областях європейської частини країни. Останнім часом все більшої популярності набувають сорти зеленої (стручкової) квасолі. Вона вимоглива до родючості ґрунту. Для неї непридатні виснажені, кислі ґрунти. Боїться холодних вітрів, не виносить затінення, тому на присадибних ділянках її слід сіяти на захищених від вітру, але досить відкритих місцях.
        Висівають квасолю, коли температура ґрунту на глибині загортання насіння  досягає +10 -12 С і мине небезпека повернення весняних заморозків, так як сходи дуже чутливі до них. Квасоля сіють на глибину 4-6 см, в рядку - через 10 см. Посів може бути широкорядний (відстань між рядками - 40-50 см) і стрічковий 2-рядковий (відстань між рядками - 20-25 см, між стрічками - 50 - 60 см). Можна вирощувати квасолю і розсадним способом.
Квасоля - одна з найбільш цінних продовольчих культур. Молоді недостиглі боби містять багато білка (75-90% якого легко засвоюється організмом людини), цукрів, вітамінів, мінеральних солей. Квасоля є хорошим засобом при різних захворюваннях.
       У народній медицині водний настій бобів застосовують при багатьох хворобах. Молоді боби рекомендують при сечокам'яній хворобі і запаленні нирок. Квасолю застосовують в лікувальному харчуванні при атеросклерозі і порушеннях ритму серця. Настої і відвари бобів використовують при гіпертонічній хворобі і водянці. У стулках квасолі містяться речовини, що знижують рівень цукру в крові. У народній медицині для лікування виразок і екзем користуються присипкою з квасоляної борошна. Пюре з квасолі рекомендується при гастритах зі зниженою кислотністю.
З плодів овочевої квасолі готують різноманітні страви і консерви.
1.2 Вплив світла, тепла і води на ріст і розвиток рослини.
1.2.1 Для чого потрібен світло рослинам?
       Впали сонячні промені на зелений лист і як би розділилися на три частини. Частина променів відбивається, частина проходить крізь аркуш, а велика частина поглинається аркушем. Заклопотані промені затрачаються на нагрівання листа, на випаровування води, але особливо важливим є те, що вони дають енергію, необхідну для фотосинтезу. При фотосинтезі з вуглекислого газу і води утворюються органічні речовини, і виділяється кисень.
       Процес фотосинтезу називають повітряним живленням рослин. Якщо світла рослинам не вистачає, фотосинтез в них протікає мляво, органічних речовин утворюється мало. Рослини виростають слабкими, блідими.
Вплив світла на ріст рослин. Існує вираз: рослини тягнуться до світла. Порівняємо дві рослини кульбаби лікарської, що виросли в різних умовах освітлення. Якщо кульбаба виросла в затіненні місця, наприклад на узліссі, то листя у неї довгі, розташовані майже вертикально, і стебла з суцвіттями теж довгі. Вони дійсно як би тягнуться до світла, намагаючись вибратися з затіненого місця.
       Кульбаби, що виросли на добре освітленому місці, на лузі, на газоні або біля дороги, мають більш короткі листя й стебла. Листя розташовані майже горизонтально.
       Звідси можна зробити висновок, що умови освітлення визначають зовнішній вигляд рослини. Та й початок цвітіння рослин залежить від тривалості світлого часу доби.
1.2.2 Для чого потрібно тепло рослинам.
      Тепло - необхідна умова життя. Рослинам для нормального життя потрібно певну кількість тепла в навколишньому середовищі - у ґрунті та повітрі. Кількість тепла умовно можна виразити температурою.
     Кожен вид виростає там, де для нього складаються сприятливі температурні умови. Для однієї і тієї ж  рослини в різні періоди життя необхідна різна кількість тепла.
     Для проростання насіння бувають досить більш низькі температури, ніж для подальшого росту рослин, цвітіння, плодоношення.
У деяких рослин насіння проростає при температурах ґрунту близьких до 0 С. Наприклад овес можна сіяти ранньою весною, коли ґрунт ще не просох і не прогрівся. Тоді врожай буде високим.
      Для настання цвітіння кожного виду рослини необхідна певна кількість світла і тепла, тому рослини зацвітають в різні терміни. А дозрівання плодів може відбуватися при більш низьких температурах, ніж цвітіння.
1.2.3 Для чого потрібна вода рослинам.
       Клітини рослин містять 85-90% води. Особливо її багато в соковитих плодах (85-90%). У м'яких листях - 80-90% води, а в корінні - від 70 до 90%. Менше води містять зрілі насіння, в середньому 10-15%, а якщо насіння запасають багато масла, то цей показник скорочується до 5-7%. Тільки розчинені у воді мінеральні та органічні речовини можуть пересуватися по рослині і брати участь у процесах обміну речовин.
       Найбільше води в клітинному соку вакуолей. Це як би внутрішній запас рослин. Вода з вакуоль легко йде, якщо клітина втрачає її, і швидко всмоктується, коли вода доступна.
        Клітини листа в жаркий день випаровують багато води, об'єм вакуоль зменшується, оболонки клітин втрачають пружність. Лист в'яне і повисає.

II. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА
2.1 Методики досліджень.
      Кожного разу надзвичайно захоплююче спостерігати, як крихітне насіннячко або маленький, нещодавно укорінений росточек перетворюються на чудову рослину. Спостереження за впливом умов на проростання насіння і розвитком проростків ми проводили, пророщуючи насіння в умовах класної кімнати.
     Для спостереження ми використовували великі насіння дводольної рослини квасолі.
       
     2.1.1 Вплив стану насіння на проростання.
Обладнання: насіння квасолі, волога марля, два вазона з ґрунтом та піддонами.
1. Частину насіння квасолі покладіть на кілька днів у намочену водою марлю.
2. Посійте сухі і пророщене насіння квасолі в два вазона з ґрунтом.
3. Поставте вазони з висіяним насінням в тепле місце.
4. Поливайте рослини в обох вазонах однаковою кількістю води.
5. Порівняйте, через який час рослини дадуть сходи.

     2.1.2 Вплив температури ґрунту на швидкість проростання насіння.
Обладнання: насіння квасолі, 2 вазона
1. Замочіть насіння квасолі.
2. Кілька пророщених насіння помістіть в теплу ґрунт, а кілька - в більш прохолодний.
3. Протягом декількох днів спостерігайте за швидкістю проростання насіння.

      2.1.3 Вплив світла на ріст рослини.
Обладнання: насіння квасолі, два вазона з ґрунтом та піддонами.
1. Посійте замочені насіння квасолі в два вазона з ґрунтом.
2. Поставте вазони з висіяним насінням в тепле місце: один - на добре освітлене місце, інший - в темне місце (шафа).
3. Не забувайте поливати рослини в обох вазонах однаковою кількістю води.
4. Через 1-2 тижні, коли рослини досить розвинуться, порівняйте їх.

   2.1.4 Вплив води на ріст рослини.
Обладнання: насіння квасолі, три вазона з ґрунтом та піддонами.
1. В вазони з ґрунтом посійте пророщене насіння квасолі.
2. Вазони з висіяними в них насінням поставте в тепле світле місце.
3. Поливайте ґрунт у вазонах щодня: перший вазон - рясною кількістю води, другий вазон - помірним, за нормою, третій вазон не поливайте. Якщо перед поливом в піддоні виявиться вода, то злийте її.
4. Протягом 1-2 тижнів спостерігайте за розвитком і ростом рослин.

Обладнання: насіння квасолі, 2 вазона
1. Замочіть насіння квасолі.
2. Кілька насіння помістіть в звичайну ґрунт, а кілька - в добре удобрений ґрунт.
3. Поливайте рослини однаковою кількістю води за нормою.
4. Протягом декількох днів спостерігайте за швидкістю проростання насіння.

2.2  Результати  досліджень.
2.2.1  Вплив стану насіння на проростання.
Стан насінини
Дата посіву
Дата прорастання
Спостереження
Сухе
насіння
26.09.
2012 р.
14.10.
2012 р.
Рослина дало сходи через 18 днів. Росток слабкий.

Пророщене насіння
26.09.
2012 р.
03.10.
2012 р.
Рослина дало сходи через 7 дней. Росток міцний, темно-зеленого кольору.

Висновок:  Замочені у воді і пророщені насіння дають сходи швидше, ніж сухе насіння.

2.2.2 Вплив температури ґрунту на швидкість проростання рослини.

Температура ґрунту
Дата посіву
Дата проростання
Спостереження


+ 20 С
26.09.
2012 р.
30.09.
2012 р.
Сходи з’явилися на четвертий день. Росток міцний, розвиток нормальний. 



+  14 С
26.09.
2012 р.
04.10.
2012 р.
Росток міцний, темно-зеленого кольору. Але тут сходи з’явилися лише на восьмий день.




Висновок: Температура ґрунту впливає на швидкість проростання насіння. Насіння, посіяні в теплий ґрунт, проростають набагато швидше, ніж насіння, посіяні в більш прохолодний ґрунт.

2.2.3 Вплив світла на ріст рослини.
Де знаходилося рослина
Дата посіву
Дата проростання
Спостереження

На підвіконні
26.09.
2012 р.
30.09.
2012 р.
Температура ґрунту +22С. Полив помірний. Сходи з’явилися на четвертий день. Росток міцний, темно-зеленого кольору. При подальшому спостережениі – розвиток нормальний, листя великі. 


В шафі
26.09.
2012 р.
29.09.
2012 р.
Температура ґрунту +22С. Полив помірний. Сходи з’явилися на третій день. Росток став швидко тягтися вгору. Рослина бліда, слабка, довга, листя кволі.


Висновок: світло має велике значення для рослин, тому тільки на світлі рослини можуть добре рости, розвиватися і утворювати особливу речовину зеленого кольору - хлорофіл.
2.2.4 Вплив води на ріст рослини
.

Полив
Дата посіву
Дата проростання
Спостереження

Рясний
26.09.
2012 р.
01.10.
2012 р.
Сходи з’явилися на п’ятий день. При надмірному, рясному поливі паросток згнив.


Помірний 
26.09.
2012 р.
03.10.
2012 р.
Сходи з’явилися на сьомий день. Рослина розвивається добре.

Не поливаємо
26.09.
2012 р.
---
Схожість порушена, насіння в ґрунті висохло, навіть пророщенні корінці засохли.



Висновок: вода впливає на ріст і розвиток рослин. При достатньому поливі рослина розвивається швидко. А при надмірному або недостатньому - рослина розвивається набагато гірше або не розвивається взагалі.

2.2.5 Вплив добрив на ріст рослини.

Склад ґрунту
Дата посіву
Дата проростання
Фенологічні спостереження
Ґрунт без внесення добрів
26.09.
2012 р.
04.10.
2012 р.
Сходи з’явилися на восьмий  день. Рослина почало розвиватися добре. З часом колір став блідніший, стебло тонкий.

Внесення добрів у ґрунт
26.09.
2012 р.
02.10.
2012 р.
Сходи з’явилися на шостий день. Рослина розвивається добре. Стебло міцний, товстенький. Листя насиченого зеленого кольору.

Висновок: при внесені добрів у ґрунт рослини отримують більше поживних речовин, необхідних для їх розвитку.
                                                
                                                        Висновок
          В умовах класної кімнати ми простежили механізм проростання насіння і встановили, які чинники впливають на цей процес. Досліджуючи вплив зовнішніх умов на пророщування насіння, ми провели ряд експериментальних робіт, в результаті яких на практиці переконалися в тому, що насінню квасолі для проростання насіння необхідна волога,  світло, теплий ґрунт, а також добрива, внесені в ґрунт. Вони впливають на швидкість проростання, на кількість і якість отриманих сходів.
         Проводячи дослідження з пророщування насіння, нами були виконані всі поставлені цілі, а саме, на практиці були розглянуто вплив зовнішніх факторів на пророщування насіння квасолі.
         Створення сприятливих умов при пророщування насіння прискорює появу сходів, при цьому зменшується загроза пошкодження насіння комахами і грибами. Таким чином, при вирощуванні культурних рослин важливо враховувати вплив навколишніх факторів на пророщування насіння, щоб у подальшому отримати здорові сходи, красиві і сильні рослини, високий урожай.

Список літератури:
1. Залетаева І. А., Книга про рослини. «Колос». 1994.
2. Лем Е.К. Рослини - М.: «Світ», 1998
3. Мелікян А. П., Миколаєва М. Г., Комар Г. А. Життя рослин / - М.: Просвещение, 1990.
4. Сухова Т.С., Строганов В.І. Природа: Введення в біологію та екологію.  5 5 5клас - М.: Вентана-Граф, 2004.
5. Удалова Р. А., У світі рослин - Л.: «Наука», 1997.
6. ru.wikipedia.org / wiki / Насіння
7. biologis.ru / usloviya-prorastaniya-semyan


Немає коментарів:

Дописати коментар